En "spire" fra Vidar M. Bakke - 10.10.2019

Å avfyre en nødrakett

I anledning verdensdagen for psykisk helse, deler jeg her et utdrag av boka mi, "Gi mine øyne lys", som nylig utkom på Luther forlag. En hilsen til deg som sliter med tunge tanker akkurat nå, og oss som står rundt.

"Se meg! Svar meg, Herre, min Gud!
Gi mine øyne lys
så jeg ikke sovner inn i døden."
(Sal‬ 13,4)‬ ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

For en tid tilbake var jeg innom et nettforum der lesere kunne legge inn tanker og kommentarer om likt og ulikt. Innimellom andre trivielle innspill hadde et menneske avfyrt en nødrakett. Han meddelte kort at han hadde bestemt seg for å ta livet sitt. Jeg gjenkjente det iskalde vinddraget i den mørkeste kroken av kjelleren. Kaoskreftene som river i en liten båt uten årer, langt ute på havet. Ingen bilder kan fange den grufulle tilstanden.

Så skjer det noe. Fordi han faktisk i tide har våget å skyte opp en nødrakett, blir han sett. Kanskje var det unevnelig for de nærmeste. Å gi et signal på en digital plattform var tydeligvis lettere. Det kunne jeg trengt da jeg var ung. Gode mennesker begynner å svare. Mental Helse blir mobilisert. Noen kommer på døra. Kommentartråden oppdateres etter hvert med at han nå vil forsøke videre. Han takker for at noen så ham. I dette tilfellet stod livet til å redde. Det finnes alltid muligheter! Andre kan gi øynene lys.

Det er en vanlig feiloppfatning at det å stille spørsmål om selvmordstanker kan føre til at sårbare personer får et mer aktivt forhold til disse tankene, eller at det gir mennesker ideer om selvmord. Erfaring og forskning viser noe annet, ifølge Lars Mehlum. Han er professor og senterleder ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging: «De aller fleste vil oppleve det som en lettelse at andre spør», sier Mehlum. «Og selv om de kanskje ikke hadde selvmordstanker, vil de ofte oppleve det som omsorgsfullt at den andre våget å ta opp det vanskelige temaet. Vær direkte og konkret! Ikke gå som katten rundt grøten! Man kan spørre: “Har du det så vanskelig nå at du tenker på selvmord?”, eller bare: “Tenker du på å ta ditt eget liv?”

La oss avlive myten om at selvmordstanker ”smitter”. Tør du spørre, tør folk å svare! Ja, vi kjenner på egen frykt for andres mørke. Vi er bare mennesker, selv om det er Gud som sender oss. Bærere av lys trosser likevel mørket og går varsomt inn.

(Utdrag fra boka "Gi mine øyne lys" (Luther 2019), s. 42)

Vidar Mæland Bakke er hovedprest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes. Han har en blogg som heter "Spires plass" der du kan lese flere "spirer" fra hans ordbruksarbeid. Han har utgitt boka "Disippelrytmer".

ByMenigheten - Sandnes

KONTAKT OSS!