Spirer fra Vidar prest  

Pekefingerens fire tegn

"Kristendom forbandt jeg med en løftet pekefinger, en Gud som stadig fortalte meg hva jeg hadde gjort galt.»

Hvordan gikk det til at så mange, særlig i min og mine foreldres generasjon fikk installert et slikt redusert bilde av Gud i tidlig barndom? Merk at Generasjon Z, de som er født etter 1999, i langt mindre grad forbinder kristendom med pekefinger-moral.

Blant forunderlig mange eldre kristne jeg møter har det derimot gått med betydelige krefter i livet til å retusjere pekefingeren fra deres gudsbilde. Dessverre er jeg redd det bildet som blir tilbake, mangler noe vesentlig.
Hva med å beholde pekefingeren, men isteden gjenoppdage at den brukes til mer enn én ting?

Her er et pedagogisk forsøk på å vise at en pekefinger kan brukes til å kommunisere minst fire evangeliske sannheter. Og at den Gud Jesus viser oss, ofte er mer enn vi har gjort han til, ikke mindre.

1. For det første:
Gud peker på deg.👇 Slik Gud pekte på sin sønn i Jordan-elva, mens han sa ordene:
"Dette er mitt elskede barn." At Gud peker på deg, er et uttrykk for gjenkjennelse og anerkjennelse. (Matt. 3,17 a)

2. For det andre:
Gud gleder seg over deg. 👌
Se for deg at han danner en tilfredshetens sirkel ved hjelp av pekefinger og tommel, mens han roper:
"I deg har jeg min glede". (Matt. 3,17 b)
Som om han sier: Vit at jeg er fornøyd med deg!
Disse to setningene lød ved Jesu dåp. Jesus kaller alle oss disipler for sine brødre og søstre (Matt. 12,50). Han lærer oss å be til "vår Far i himmelen" (Matt. 6,9), og vi døpes til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn (Matt. 28,19). Derfor lyder nå de samme ordene over alle kristnes liv: "Dette er mitt elskede barn", peker Far, før han danner en sirkel av tilfredshet og sier: "I deg har jeg min glede".

3. For det tredje:
Jesus inviterer deg til å være med han. 🫴
Guds egen sønn, vår bror, holder hånda opp foran seg, og så åpner og krummer han pekefingeren i en inviterende og gjestfri bevegelse, mens han sier:

"Kom til meg, du som strever og har tungt å bære. Jeg vil gi deg hvile. Ta mitt åk på deg, og lær av meg". (Matt. 11,28-30)

Fingeren som kaller til seg, inviterer oss samtidig til å falle inn i nådens uanstrengte rytme: Hvil hos meg. Gå med meg. Arbeid sammen med meg.

Slik kan pekefingeren uttrykke tre symbolmettede handlinger før den overhodet løftes til en eneste formaning:
Gjenkjennelsens utpekelse. 👇
Gledens sirkel. 👌
Gjestfrihetens invitasjon. 🫴

4. For det fjerde:
Jesus oppmuntrer oss til å ligne Far. ☝️
"Vær da fullkomne, slik deres himmelske Far er fullkommen". (Matt. 5,48)
Som gode foreldre i ord og handling viser sin ubetingede kjærlighet til sine barn, slik er den løftede pekefingeren bare den siste av fire symbolhandlinger. Guds formanende pekefinger løftes ikke før den har vist ettertrykkelig at du først og fremst er elsket, villet og inkludert. Når vi vet at det ligger omsorg bak hvert ord, er det da så farlig å ta i mot formaning? De fleste barn aksepterer det fra sine jordiske foreldre. Slik burde det også være med vår Far i himmelen. Også formaningens pekefinger har derfor en plass som symbolhandling. Ikke for å trykke oss ned, men for å holde oss oppreist:

"Vær da fullkomne, slik deres himmelske Far er fullkommen". (Matt. 5,48) ☝️

Slik taler Jesus i Bergprekenen, etter tidligere i talen å ha fastsatt en moralsk standard på område etter område i livet. Det finnes ikke ett menneske på jord som synes denne standarden er enkel. Men hører vi kun formaningene, og ser vi bare den løftede pekefingeren, da kan slike ord gjøre oss små og nedtrykte.

Jesu ord må aldri høres bare som en streng formaning, løsrevet fra Guds anerkjennelse, Fars dype tilfredshet med sine barn og Jesu invitasjon til en levende relasjon med ham. Det er fordi vi er i Fars familie at vi kan strekke oss mot fullkommenhet, uten å kjenne oss dømt og nedtrykt. Snarere tvert i mot: Vi er jo elsket og anerkjent! Far er fornøyd med oss, og derfor har Sønnen invitert sine disipler til å hvile hos han og arbeide sammen med han i nådens vekslende rytme. Pekefingerens løftede finger handler om at vi formanes til å bli mer av det vi er skapt til å være. Om å bruke den tro vi allerede har fått som gave ved vår dåp. Det handler om å bære vår identitet som Fars barn med verdighet, i vissheten om at Jesus har kjøpt oss fri, gitt oss barnekår og gode vekstvilkår, i det vi er løftet inn i hans troende familie.

Pekefingerens mangfold av symboler uttrykker farskjærlighet og anerkjennelse👇, Guds tilfredshet med den vi er 👌, Jesu invitasjon til hvile og arbeid 🫴 og formaningens kraftfulle oppfordring om å rette ryggen og stå for den vi er, i steden for å falle tilbake til vårt gamle jeg☝️.

Er det ikke på tide med et utvidet gudsbilde og et større og skarpere kristendomssyn, heller enn bildereduksjon og beskjæring?


Spires Podd på Apple Podcasts
Spires Podd på Apple Podcasts

Spires Podd
Følg "Spires Podd" på Apple Podcasts, eller hør nedenfor!

Braut & Bakke på Apple Podcasts
Braut & Bakke på Apple Podcasts

Braut & Bakke
Følg "Braut & Bakke" på Apple Podcasts, eller hør nedenfor!

Ordskifter på Apple Podcasts
Ordskifter på Apple Podcasts

Ordskifter
Følg "Ordskifter" på Apple Podcasts, eller hør nedenfor!

Ordspirer

"Spirer" fra Vidar prest

Jeg liker å plante små ordfrø, se hva de blir til. Noen av ord­spirene finner sin vei inn i talene mine. Mange blir først og fremst værende som spirer på bloggen SpiresPlass.no og noen finner veien hit til «Spires Podd». Kom gjerne innom hvis du kan trenge noen ord til håp, opp­muntring og etter­tanke!

 Håpstrær - Rognetreet og det utvalgte folket (5 min) - Her får du andre del i serien «Håpstrær». I denne «spiren» snakker pTro-presten Vidar Mæland Bakke om rognetreets symbolkraft. Og vet du forresten hva en flôgrogn er for noe? Til daglig er Vidar fungerende sokneprest i Gand i Sandnes. pTro-presten er et samarbeid mellom pTro, ByMenigheten-Sandnes og Gand menighet.

 Håpstrær - Del 1 (6 min) - Visste du at pTro-presten Vidar Mæland Bakke har en spesiell interesse for trær? I serien «Håpstrær» som det vil komme nye deler fra innimellom framover, snakker han om trærnes symbolfunksjon i Bibelen. Vi får også møte bibelske historier sett fra trærnes perspektiver som øyenvitner. Her kommer del én i serien. Til daglig er Vidar fungerende sokneprest i Gand i Sandnes.

 Pekefingerens fire tegn (7 min) - Noen forbinder kristendom med en løftet pekefinger. Men kan pekefingeren brukes til mer? spør Vidar prest seg i dagens «spire». Han har funnet fire måter å bruke pekefingeren på som alle kan fortelle noe om hvordan Gud møter oss i Bibelen. Til daglig er Vidar Mæland Bakke fungerende sokneprest i Gand i Sandnes.

 Steinene og folkedomstolen (6 min) - I møte med andres synd og skamfulle handlinger står vi overfor valget å kaste stein i glasshus, eller å bruke våre steiner til å bygge opp det tempelet den enkelte er skapt til å være, både hver for oss og som fellesskap, sier Vidar prest i dagens «spire». Til daglig er Vidar Mæland Bakke fungerende sokneprest i Gand i Sandnes, på utlån fra ByMenigheten - Sandnes.

Vis flere: Spirer (totalt: 345)

Ordskifter

Braut & Bakke

I denne serien møtes "Braut & Bakke" - Vidar prest og Sofie Braut - kommentator i avisa Dagen, til ordskifte om likt og ulikt i kirke og samfunnsliv.

 Braut & Bakke: «Kreativitet - til glede eller besvær?» (24 min) - I denne spesial-episoden av «Ordskifte med Braut & Bakke» tar Sofie Braut og Vidar Mæland Bakke for seg temaet kreativitet. Vi kommer litt tettere på de to enn vanlig, for dette er nemlig en egenskap de har til felles. Å være kreativ kan til tider være fordelaktig, men det kan også kan ha sine mer besværlige sider, ikke minst for omgivelsene. Hva menes egentlig med kreativitet, og er ikke egentlig alle mennesker kreative? Til daglig er Sofie kommentator i avisa Dagen, mens Vidar er fungerende sokneprest i Gand ved siden av å være prest i ByMenigheten - Sandnes.

Vis flere: Braut og Bakke podcaster (totalt: 13)


Presten i samtale med ...

"Ordskifter" der Vidar prest gir rom for gode samtaler om kristenlivet og troens plass i samfunnet, med interessante personer i studio.

 Presten og pinsepastoren - Økonomi og disippelskap - del 2 (28 min) - «Det finnes faktisk en kristen måte å forvalte penger på, og givertjeneste er en viktig del av det», sier pinsepastoren Per Eivind Kvammen i den andre av to samtaler med Vidar prest om økonomi og disippelskap. I samtalen blåser de støv av gammelmodige ord som «førstegrøde" og «tiende», og forteller om sine personlige erfaringer med å sette de bibelske prinsippene ut i praksis. Til daglig er Per Eivind pastor i Sentrumkirken i Sandnes. Vidar er prest i ByMenigheten - Sandnes, en valgmenighet i Den norske kirke.

Vis flere: Presten i samtale med ... (totalt: 9)


PTRO PREST?

Hva er "pTro-presten"? Hør Vidar prest fortelle hvorfor han begynte å samarbeide med radiokanalen "pTro" for å få forkynnelse og formidling av budskapet ut til flere enn "kjernemenigheten":


Vidar Mæland Bakke er prest i ByMenigheten - Sandnes. Han har en blogg som heter «Spires plass» der du kan lese flere "spirer" fra hans ordbruksarbeid. Han har utgitt bøkene «Disippelrytmer», «Gi mine øyne lys» og «Kristusbrikker».