Spirer fra Vidar prest

Den gode gjeteren

(En smakebit av min nye bok «Kristusbrikker» som kommer for salg 12. oktober.)

«Jeg er den gode gjeteren. Den gode gjeteren gir livet sitt for sauene.» Johannes 10,11

Salme 23 om Herren som hyrde er trolig den mest leste salmen i Salmenes bok. Fremstillingen av den gode gjeteren i Johannesevangeliet er antagelig det mest brukte bildet på Jesus i kristen kunst, ved siden av krusifikset. Hyrdemotivet ser ut til å treffe i alle livsfaser, enten man er barn, ungdom, voksen eller gammel. Kanskje tenker vi ikke alltid over at også dette er en sterk manifestasjon fra Jesus sin side på at han er av guddommelig opphav. Det er Gud som er hyrden i Salme 23. I Johannesevangeliet går Jesus rett inn i hans rolle: «Jeg er («egå eimi») den gode gjeteren.»

Man kunne være en god gjeter på Jesu tid, selv om ikke det alltid var mulig å beskytte flokken mot ulv eller annet rovdyr. Det var godkjent praksis å komme tilbake til eieren og vise frem en bit av sauen. Eieren ville forstå at gjeteren måtte redde sitt eget liv. Jesus setter en ny standard for den gode gjeteren: «Jeg gir livet mitt for sauene.»

Av de utallige fremstillingene jeg har hørt om den gode gjeteren, er det en detalj som har festet seg, noe jeg hørte da jeg var på vei inn i voksenlivet. En venninne av meg hadde laget en enkel sangstrofe etter å ha hørt at gjetere på Jesu tid pleide å ha en lomme på innsiden av kappen. Der var det plass til et lam. Om det er historisk korrekt, vet jeg ikke. Men sangstrofen har fulgt meg:

«Du er min hyrding, Herre.
Tett ved ditt hjarta ber du meg.
I mine tunge stunder let du meg kvile inntil deg.
Der finn eg kraft og styrke. Du gjev meg trøyst og ro.
I med- og motgang, Herre, er du min hyrding, sterk og god.»

Så personlig og intim kan vår relasjon til Jesus være. Han som går ut og leter etter den ene sauen som er borte, selv om han fortsatt har nittini hos seg. (Luk 15)

ETTERTANKE:

Når var sist gang du ba om en hvilepause helt inntil gjeteren Jesu hjerte?

Spires Podd - "ordbruksarbeid" fra Vidar prest

Den sjuende flokken (3 min)

Disippelrytmer 34 - Velsign (3 min)

Influenseren (6 min)

Disippelrytmer 33 - VELG: Velsign! Et! Lær! Gå! (7 min)

Dypt vann (3 min)

Disippelrytmer 32 - Å vise glimt av et annet kongerike (4 min)

Skiltmaler Hansen (6 min)

Disippelrytmer 31 - Davids hule (3 min)

"Yteflyt" (4 min)

Disippelrytmer 30 - Når klipper skjelver - om sunt og sant lederskap (9 min)

Fernanda og Felipe (6 min)

Disippelrytmer 29 - Fø mine lam (7 min)

Vis flere spirer

I nærheten av Moi har jeg og familien en liten hytte som kalles Spires Plass. Der har vi plantet bær­busker og litt blomster. "Spire" er ett av de navn som brukes om Messias i Det gamle testamentet, han vi kjenner som Jesus.

Etterhvert har Spires plass blitt symbol for mer enn et fysisk sted: Et sted for «ord­bruks­arbeid». Jeg liker å plante små ordfrø, se hva de blir til. Noen av ord­spirene finner sin vei inn i talene mine. Mange blir først og fremst værende som spirer på bloggen SpiresPlass.no og noen finner veien hit til «Spires Podd».

Kom gjerne innom Spires Podd hvis du kan trenge noen ord til håp, opp­muntring og etter­tanke!

PTRO PREST?

Hva er "pTro-presten"? Hør Vidar prest fortelle hvorfor vi i Bymenigheten har begynt å samarbeide med radiokanalen "pTro" for å få forkynnelse og formidling av budskapet vårt ut til flere enn "kjernemenigheten":

Abonner på Spires Podd
Hvis du er interessert i å følge med på Spires Podd og få jevnlige drypp fra Vidar prest, kan du nå abonnere direkte på Spires Podd i iTunes. Følg linken: //podcasts.apple.com/no/podcast/spires-podd/...

Vidar Mæland Bakke er hovedprest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes. Han har en blogg som heter "Spires plass" der du kan lese flere "spirer" fra hans ordbruksarbeid. Han har utgitt bøkene «Disippelrytmer» og «Gi mine øyne lys».

ByMenigheten - Sandnes

KONTAKT OSS!