Spirer fra Vidar prest

Kristusbrikker i desember

Hver dag i desember presenterer jeg et navn eller en betegnelse for Jesus her på Spires Podd (se forsiden) og under rubrikken pTro-presten på radiokanalen pTro. Betraktningene er hentet fra min bok, "Kristusbrikker - Trettien navn på han som kom".

Alle betraktningene tar for seg et navn, en tittel eller en betegnelse på han som ble født en julenatt for over to tusen år siden. Hvert navn er som en brikke i et puslespill. Og hver brikke er hentet fra Bibelen.

Kjært barn har mange navn, sies det. Da er det forståelig at Jesus har mange. Noen bibelkyndige lesere vil sikkert savne ett og annet navn eller kanskje undre seg over noen jeg har valgt ut. Forhåpentligvis vil du finne at det er et ganske representativt utvalg fra ulike deler av Bibelen. Jeg er fascinert over hvordan hvert av disse navnene viser meg en side av Jesus.

Hvordan en generell interesse for navn dukket opp hos meg, vet jeg ikke. Men den har vært der fra jeg var ganske liten. Jeg mente at navnet mine foreldre hadde gitt meg var altfor kort og kjedelig. Stadig fantaserte jeg om et mer interessant navn. Og kunne jeg ikke fått et navn nummer to som jeg kunne avsløre ved passende anledninger? At andre hadde kallenavn, fant jeg også attraktivt.

I de fleste kulturer, også i Norge, har navn og titler fortalt noe om menneskers identitet. Navnet skulle ha en opprinnelse og en begrunnelse. Tittelen kunne du være født med, eller du fikk den på grunn av posisjon eller oppdrag. I dag skjer nok navnevalget mer tilfeldig. Men fortsatt kan både fornavn, etternavn og eventuelle kallenavn fortelle noe om hvem vi er, hvor vi kommer fra, og hvem vi er knyttet til.

Nå vil jeg invitere deg til å legge noen Kristusbrikker sammen med meg! Selv blir jeg nok aldri ferdig med å legge puslespillet om hvem Jesus er. Han er alltid mer. Men med stadig flere brikker på plass, er jeg blitt bedre kjent med ham. Han har kommet nærmere. Ved å lære ham bedre å kjenne, har han også vokst ut av de ofte endimensjonale bildene mine av ham. Ved å utforske ham, brikke for brikke, håper jeg et mer detaljrikt og tydelig ansikt vil tre frem for deg av han som kom og som kommer.

Ha en velsignet adventstid!

Hilsen Vidar prest

Spires Podd - "ordbruksarbeid" fra Vidar prest

Kristusbrikker - Underfull rådgiver (2 min)

Kristusbrikker - Kongen (4 min)

Kristusbrikker - Davids sønn (3 min)

Kristusbrikker - Abrahams sønn (3 min)

Kristusbrikker - Den nye Adam (3 min)

Kristusbrikker - Rabbi (3 min)

Kristusbrikker - Guds sønn (3 min)

Kristusbrikker - Marias sønn (3 min)

Kristusbrikker - Josefs sønn (3 min)

Kristusbrikker i desember (3 min)

Er Gud god nok for meg? (14 min)

Jesus og kriserammede - Emmaus versjonen (13 min)

Jesus og kriserammede - Kapernaum versjonen (15 min)

Se fremover! (7 min)

Hvor kommer hjelpen fra? (6 min)

Vis flere spirer
(totalt: 182)

I nærheten av Moi har jeg og familien en liten hytte som kalles Spires Plass. Der har vi plantet bær­busker og litt blomster. "Spire" er ett av de navn som brukes om Messias i Det gamle testamentet, han vi kjenner som Jesus.

Etterhvert har Spires plass blitt symbol for mer enn et fysisk sted: Et sted for «ord­bruks­arbeid». Jeg liker å plante små ordfrø, se hva de blir til. Noen av ord­spirene finner sin vei inn i talene mine. Mange blir først og fremst værende som spirer på bloggen SpiresPlass.no og noen finner veien hit til «Spires Podd».

Kom gjerne innom Spires Podd hvis du kan trenge noen ord til håp, opp­muntring og etter­tanke!

Abonner på Spires Podd
Hvis du er interessert i å følge med på Spires Podd og få jevnlige drypp fra Vidar prest, kan du abonnere direkte på Spires Podd i iTunes. Følg linken: //podcasts.apple.com/no/podcast/spires-podd/...

PTRO PREST?

Hva er "pTro-presten"? Hør Vidar prest fortelle hvorfor han begynte å samarbeide med radiokanalen "pTro" for å få forkynnelse og formidling av budskapet ut til flere enn "kjernemenigheten":

Vidar Mæland Bakke er hovedprest og daglig leder i Bymenigheten - Sandnes. Han har en blogg som heter «Spires plass» der du kan lese flere "spirer" fra hans ordbruksarbeid. Han har utgitt bøkene «Disippelrytmer», «Gi mine øyne lys» og «Kristusbrikker».